Om oss

Föreningen
Föreningen bildades 2009-06-29 som en reaktion mot det upptrappade våldet i kommunen. På bara några år hade tre uppmärksammade våldsbrott skett varav två med dödlig utgång. Efter det senaste när en tjej i vår ålder blev knivhuggen i närheten av där vi bor så fick vi nog. Väsby skulle inte få bli våldets plats.

Våld
Det upptrappade våldet i samhället är inte bara ett problem här i Väsby. Ta bara en titt på nyheterna. Fler döda i Afghanistankriget och gängkrigen i Mexico är några exempel men även på närmare håll som skotten i Malmö är tydliga bevis på att våldet växer. Och var våldet än finns så är vi människor duktiga på att hitta syndabockar eller säga att det är någon annans ansvar att göra något åt det. Till exempel skyller man på att det inte finns tillräckligt med poliser eller så säger man att det är statens ansvar.

Eget ansvar
Men vi anser att om vi någonsin ska bli av med våldet så måste vi alla se att vi har ett eget ansvar. Att vi alla måste hjälpas åt för att stoppa våldet. Vi påstår inte att vår förening kan skapa världsfred men om vi i Väsby säger nej till våldet och gör vår kommun fri från våld så är det i alla fall ett steg på vägen. För hur ska det någonsin kunna bli fred på jorden om inte lilla Upplands Väsby är fritt från våld?

Vad vill vi?
Det vi vill med föreningen Väsby mot våld är att göra människor uppmärksamma om att våldet finns så nära som här mitt ibland oss och få er väsbybor att säga ”nej, såhär får det inte vara”. Och vår vision är att få 40000 medlemmar, alltså alla som bor och verkar i Upplands Väsby.

Vad gör vi?
För att få fram vårt budskap, att Väsby är vår plats inte våldets plats, har det handlat mycket om att synas och höras för hur får man annars fram vad man vill säga? Vi bildade föreningen i samband med en rockmanifestation mot våldet i kulturhuset i maj förra året, bara några dagar efter att tjejen vi tidigare nämnde blivit knivhuggen. Flera lokala rockband och talare från olika antivålds föreningar var där och hjälpte oss att manifestera mot våldet.
Vi har även synts vid flera arrangemang, såsom Väsbyhemdagen, Föreningsmässan och så har vi varit med och samlat in pengar till Världens barn.
I vintras så invigdes den nya lokala polisstationen här i Upplands Väsby och vår vice ordförande, Frida, och ordförande Simon, fick den stora äran att vara några av invigningstalarna tillsammans med betydligt kändare namn som Carin Götblad som är Stockholms Länspolismästare.

Peace and Safe
Manifestationen vi hade blev ju en riktig succé och vi ville bygga vidare på konceptet att använda musik och annat framträdande som ett sätt att få fram vårt budskap på. Så i maj i år arrangerade vi Peace and Safe i Suseboparken. Det är en talangtävling där man genom sin talang, alltså att sjunga, dansa eller liknande ska visa sitt ställningstagande mot våld och för trygghet. Vi hade en jury med bland annat den gamle stjärnboxaren George Scott som skulle bedöma bidragen utefter: talang och scennärvaro, men det som vägde mest var som sagt hur man visade genom en låttext eller ett tal på scenen sitt ställningstagande mot våld. Det blev en härlig dag med strålande sol och fantastiska framträdanden.

Boken
I augusti gav vi ut en bok som heter Röster om våld och trygghet. Det är en bok där sjundeklassare från skolorna Grimsta, Södervik, Runby och Sverige Finska skolan har skrivit och ritat om hur de upplever våld. Det är jätte tråkigt, men unga i vårt samhälle har många erfarenheter av våld, hot, ensamhet, mobbing, otrygghet och rasism. Det kan handla om våld i hemmet: våld mot en förälder, syskon eller mot sin egen person. Det kan vara våld ute, det oprovocerade våldet ute på gator och torg. Men tydligast i boken syns bilden av våld och mobbing i skolan. Som man kunde läsa i de flesta stora tidningar inför skolstarten nu efter sommaren så upplever var tredje elev hot, utanförskap och rädsla i sin vardag i skolan. Men boken visar också bilder av mod, hopp och motbilder till våldet. Många elever ser att ett passivt förhållningssätt bidrar till att våldet kan fortsätta. Boken säger oss att vi måste våga säga ifrån och stå upp för svaga och utsatta! Vi kan alla göra något där vi befinner oss för att motverka mobbing, trakasserier och våld. Vi kan välja att gå mot strömmen. Tillsammans är vi starka och kan förändra. Vi i Väsby mot våld hoppas att boken kan förmedla något av detta.

Priser
Vårt arbete har uppmärksammats även utanför kommunen. Förra veckan fick vi reda på att föreningen kommer att tilldelas Ickevåldsfondens pris. Bakom ickevåldsfonden står Sveriges kristna råd. Så den 30 november ska vi till Storkyrkan och ta emot priset av ärkebiskop Anders Wejryd. Som om inte det var häftigt nog så är vi också en av fyra finalister till antivåldspriset som stöldskyddsföreningen och Efterlyst från tv3 delar ut. Som finalist ska vi spela in ett reportage som ska sändas i Efterlyst i slutet av november/början av december.

Framtiden
Inför framtiden har vi flera planer och idéer på gång. Peace and Safe kommer att vara ett återkommande evenemang varje år och planeringen är redan i full gång inför nästa år. Även försäljningen av boken är igång så köp den gärna. Vi har planer på en medlemstidning som ska gå ut till alla medlemmar, en forumteater om våld som vi ska åka runt och spela upp i skolor framöver och även en fotbollsturnering för att uppmärksamma det upptrappade våldet inom idrotten planeras.

Ta ställning
Det var lite om vad vi vill, gör och kommer göra för att stoppa våldet i Väsby. Men vi kan inte göra det ensamma vi behöver er hjälp. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Man behöver inte vara aktiv men bara att man går med i föreningen och markerar att våld är fel är en oerhört stor markering ändå. Så ta ditt ansvar och gå med i Väsby Mot Våld och hjälp oss att få bort våldet från gatan, skolan och hemmet. För Väsby är vår plats inte våldets plats.